maanantai 27. lokakuuta 2008

Matkalla

Olimme muutaman päivän matkalla Ruotsin puolella. Kävimme maatiloilla ja Elmia-maatalousnäyttelyssä. Maatilakohteita oli kolme, joista kahdella emolehmiä ja yhdellä teurasnautojen kasvatusta.

Ensimmäinen tila oli Ruotsin valtion omistama Stenhammar Gods Flenissä, Tukholman ja Katrineholmin välissä. Ja yllätys! yllätys! kenetkäs siellä tapasimmekaan! =)


Aivan oikein, itse prinssi Carl Philipin! Ylemmässä kuvassa hän on henkivartijansa kanssa ja alemmassa tilanhoitajan ja karjanhoitajan kanssa. Prinssi oli erittäin ihana ;) Lisäksi tavallisen ja mukavan oloinen, ja osallistuu kuulemma tilan töihin! Eli touhuaa eläinten parissa!

Tässä yksi tilan komeista sonneista, simmental rodultaan ja oli muuten myytävänä siitoskäyttöön (harkitsimme hetken!);Tilalla oli runsaasti rakennuksia, tässä 1910-luvulla rakennettu kaunis navetta, jossa asustelee sonnipoikia;


Täältä löytyy tietoa tilasta http://www.stenhammarsgods.se/fakta.aspSeuraava vierailukohde oli Nynäsin linnan tila, jota käytetään Öknaskolanin opetustilana. Tilalla on noin vuosi sitten rakennettu emolehmänavetta. Eläimet olivat niin täällä, kuten muissakin paikoissa hyvin hoidettuja.


Navettarakennuksen ulkonäköön oli panostettu;

Kolmas tila oli kahden viljelijän omistama ja sijaitsi myös lähistöllä, Flenissä. Täällä kasvatettiin teuraseläimiä. Vasikat tulivat tilalle kahden viikon - kahden kuukauden ikäisinä ja niiden ensimmäinen koti oli kolmiseinäinen oljilla kuivitettu rakennus. Takaseinässä sijaitsivat tutit, joista vasikat saivat käydä nauttimassa hapanjuomaa omaan tahtiinsa. Seinän takana oli lämmin tila, jossa juoma valmistettiin suureen säiliöön, mistä se sitten kulkeutui tuteille letkuja pitkin. Isompana vasikat siirrettiin toiseen navettaan.
Asia, mikä jäi matkalta harmittamaan oli se, ettemme ehtineet kunnolla pyöriä Tukholmassa! :( Tunti-pari on erittäin vähän!! Ei kyllä ehtinyt juuri muuta, kuin juosta tukka putkella ostoskeskukseen ja takaisin linja-autoon, joka kiidätti meidät satamaan...


Vauhdissa ehdin näpätä pari kuvaa komeista rakennuksista;Matka oli tosiaan irti arjesta -tapahtuma, siitä huolimatta että navetoita kiersimme. Laivalla söimme niin, että housunnappi oli vaarassa lentää. Sitten vatsaamme edellä kantaen shoppailimme tax freessä... Tullessa tuuli ja merenkäynti heilutteli laivaa sen verran, että oli ihan pakko bailata ravintolassa ja yökerhossa.. ;) Jos hyttiin olisi mennyt unta odottelemaan, olisi saattanut aamu valjeta samoilla silmillä.. Eli yhtä lailla olisi aamulla väsyttänyt!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa teillä ollut mielenkiintoinen matka! En ole itse käynyt Ruotsissa kesän jälkeen ja nuo Tukholman kuvat saivat kyllä kaipaamaan sinne...
Saat toki linkittää blogini!
Terveisin, Päivi

Jantiina kirjoitti...

Kiitos Päivi! Toivottavasti pääsen joskus vielä Tukholmaan! Täytyy vähän häpeillen myöntää, etten ole koskaan aikaisemmin käynytkään...

Anonyymi kirjoitti...

Heissan Jantiina! Tätä juttua odottelinkin jo kovasti. Mukava reissu kaikesta päätellen takana. Kauniita rakennuksia kuvassa. Samoin sonni tosi komea! Saitko jopa juteltua prinssin kanssa? Aika hyvin bongattu. Niin pakko kysyä siitä piposta vielä ennen kuin aloitan, että siis toive on saada se pipo, jossa lettien välissä ne nyppyset ja värinä tummanharmaa. Passaako seiska veikka?

Jantiina kirjoitti...

Hej Kati! Prinssin kanssa juttelivat vain reissun vetäjät... :( Eihän se nyt mitenkään kiellettyä ollut, mutta meikäläisen ruotsinkielen taidolla... eh..öh...eh.. Olisivat tainneet ne vähäiset sanat juuttua jonnekin. Puolustin kyllä laivaterminaalissa sujuvasti paikkaani erään etuilevan ruotsalaisen edessä..! Väsymys + suuttumus saavat kielenkannat liukkaaksi vaikka millä kielellä ;)

Nimenomaan se pipo ja väri :) langasta en tiedä, kun en ole neulonut piiiitkiiin aikoihin.. Luotan täydellisesti asiantuntemukseesi ja lasken tulevan päänlämmittimeni ulkoasun muotoutumisen taitaviin käsiisi! ;)

Marja Kristiina kirjoitti...

Suuret kiitokset! Lämmitti ja helpotti.