perjantai 16. tammikuuta 2009

Induktiota

Nyt olisi hakusessa uusi liesi. Toissakesän remontin yhteydessä keittiön saarekkeeseen jätettiin 60 cm leveälle liedelle tila ja paikalle lykättiin vanha 50-senttinen palvelija. Jo parikymmentä vuotta tämä on soosit ja laatikot kypsentänyt ja hyvin on hommansa hoitanut, vain uunin luukussa oli jossakin vaiheessa pientä kremppaa.

Olen aina paneutunut suorastaan "pedanttisesti" kodin tärkeiden käyttöesineiden hankintaan, sillä niiden on kestettävä puoli elämää. En halua olla yhtenään ostelemassa jääkaappia, imuria ym. ja laitteiden sairaslomapäivät aiheuttavat tunnetusti kaaoksen..

Oikeastaan tahtoisin kaasulieden, se on tyylikäs, helppo, nopea... niin, ennen kaikkea nopea! Epäilen kuitenkin, että jonakin päivänä räjäyttäisin itseni ja samalla koko tönön aika nopeasti ilmaan. Parempi siis katsella räjähtämätöntä vaihtoehtoa. Törmäsin tutkimuksissani sanaan induktio, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa sekä nopeutta, että myös turvallisuutta. Nopeus on hyvä sana! Myös ruuanlaitossa, sillä se tarkoittaa ajan säästöä ja se puolestaan lupaa hyviä hermoja - joten myöskään kokki ei räjähtele!! :)

Kovin paljon liesi-mallisena ei vaihtoehtoja näytä olevan, ja ne vähäisetkin vähenevät entisestään, kun etsin sitä rosteripintaisena. Upolla on yksi, mutta ulkonäkö ei natsaa keittiöni kanssa... onkohan tämä liian modernin näköinen, vai missä vika..? Lisäksi näyttää ihan valkoiselta, vaikka lukee rosteri..? Epäilyttävää!


Sitten löytyi Gorenje-merkkinen!?? En ole eläissäni kuullutkaan... Pienen googlettamisen jälkeen selvisi, että se on Jugoslaviassa saman nimiseen kylään 1950-luvulla perustettu firma.. joka on nyttemmin pörssiyhtiö ja yksi kahdeksasta suurimmasta kodinkoneiden valmistajasta Euroopassa.. niin ja aloitti muuten aikanaan maatalouskoneiden valmistuksella! Mielenkiintoista! Olisikohan tässä maatalon keittiöön kunnon liesi, jolla pyöräyttäisi pöperöt isommallekin porukalle!? Yksi pieni ongelma ilmeni; en hirveästi tykkää ulkonäöstä...Electroluxilta löytyi pari vaihtoehtoa, toiminnoissa ei niin paljon eroa, ulkonäössä hieman enemmän. Uunin toimintoihin en kamalasti jaksa paneutua, pääasia että se kuumenee -ja pian. Yleensä heitän sinne astian täynnä ruoka-aineksia ja oletan sieltä löytyvän tunnin kuluttua syötävää. Nämä molemmat liedet ovat siis ihan sopivan näköisiä keittiööni.. tuo alempi hieman enemmänkin... nappulat tason päällä ja sillä näyttäisi kuvan perusteella olevan JALAT! Livenä en sitä ole nähnyt, sillä meidän pikkustadin melkein ainoassa liikkeessä ei ollut... Olen jostakin syystä tykästynyt laitoskeittiöiden vermeisiin ja niillä on ne! Jalat! Ensi viikolla menen isompaan kaupunkiin katsastamaan, josko tuon siellä kohtaisin!
Yksi merkittävä ero näillä kahdella kaunottarella tosin on, tonni riihikuivaa rahaa... miettii täällä maksanko tonnin ulkonäöstä? Kyllähän sitä luultavasti joka päivä tuijotan, mutta jos en ihan hepulikohtausta antaa-mennä -tyyliin saa, niin näillä näkymillä sijoitan erotuksen johonkin muuhun... sitten joskus myöhemmin kenties.. Siis toiseksi alimmainen kuva on ehkä, kenties, mahdollisesti tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto tulevaksi kokkikaverikseni ~ sanoo vaakanainen ~


5 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Vai semmoista se rakas ystävä pohtii. Minä olisin varmaan tuon alimman hellan kanssa pulassa nuiden nutikoiden takia kun ovat päällä ja heti edessä. Laita se kaasu, passais parhaiten ja sinä mitään räjäyttele. Paitti että minä en varmaan uskaltas ees pistää sitä päälle. Pelkään sitä pamausta ; ). Hih, saa nähä kauanko meillä tuo kymmenen vuotta palvellut kestää, kun uunin luukku on aika lailla entinen sen kiinnitysten suhteen. Minä laittaisin itse sen kiertoilman... Laita kuitenkin se rosteriversio missä on jokin pinta ettei sormenjäljet jää näkösälle... Sainkos sinut sekaisin, heh...

tina kirjoitti...

Kylläpä olet perusteellinen.Ihailtavaa!Itse lähden liikkeelle mutu-tuntumalla joskus onnistuneita hankintoja joskus...ei:0)
Mukavaa viikonloppua!

Elina kirjoitti...

Heippa! Minä olen myös pedanttisen tarkka hankinnoissani. Joskus toivonkin, että osaisin vain mennä kauppaan ja ostaa tarvitsemani tuosta vain sen kummempaa selvitystä tekemättä. Vaan ei onnistu. Toisaalta olenpahan tehnyt ihan hyviä hankintoja perusteellisuuden ansiosta. Paitsi että viimeisimmän selvityksen jälkeen hankimme LG:n lämpöpumpun ja se hankinta meni ihan syteen. Aina ei voi onnistua :-) Electroluxin uuni näyttää hyvältä!

Jantiina kirjoitti...

Kati; Semmoistapa hyvinkin! Kaasua en laita, ihan varmasti räjäyttäisin.. ja sitä ennen tikut olis hukassa (vai tarvitaanko nykyään edes tikkuja?) ja kaasu loppu.. ja kaikki vihaisia, kun olis nälkä... ;) Rosterin pintaan voi ilmeisesti myös suihkuttaa jotain silikonia tms ettei jää jälkiä. Ap-kone ja liesituuletin ovat jo rosteria, eikä mahdotonta ongelmaa ole ollut - rätti heiluu.. Kiertoilma ilmeisesti on hyvä, sen verran olen perehtynyt Enpäs mennyt sekaisin!:)

Tina; Joskus toivoisin minäkin olevani spontaani... enkä tällainen jahkailija..

Elina; Niinpä! Minkäs sitä luonteelleen voi... Ja ulkonäkö saa vähintäinkin puolet pisteistä, kun jotain pitää hankkia!

Jantiina kirjoitti...

..ja oikein mukavaa sunnuntai-päivää teille kaikille!