torstai 16. heinäkuuta 2009

Valvonta

Niin se sitten napsahti pitkästä aikaa kohdalle... peltoalavalvonta! Maanantaina ilmoittivat, että keskiviikkona tulevat. Aiemmin ovat tulleet jo seuraavana päivänä! Järjestelläpä siinä sitten aikataulut uusiksi... ihan sama mitä olet suunnitellut, niin ei kun pöydän ääreen lippujen ja lappujen kanssa tuntikausiksi... Maastokierroksilla ei ole pakko olla mukana, mutta tokihan siellä mieluusti on kuulemassa, mikä on "tuomio".. Tiistaina illansuussa ehdin katselemaan tarvittavia papereita kasaan ja aamuneljään istuin kauhusta kankeana tarkistamassa kaikkea; viljelysuunnitelmaa, maanäytetuloksia, lohkokohtaista kirjanpitoa, perinnebiotoopin hoitopäiväkirjaa, valumavesien käsittelyn hoitopäiväkirjaa, maatilan luonnon monimuotoisuuskartoitusta... Jäkimmäisessä kirjataan ylös ja karttaan merkitään kaikki vanhat ladot ja käkkärämännyt, "kivikasat" ja muut kummalliset kohteet.. Ihan jees sinänsä, kannatan kaikenlaisen vanhan säilyttämistä, mutta HERRANJESTAS sentään! Moinen kartoitus on kuulemani mukaan aiheuttanut sitä, että maajussit repivät harvinaisia juttuja hajalleen, kun pelkäävät että niitä pitää säilyttää ja suojella maailman tappiin, kun ne kerran on johonkin ylös kirjattu. Joka tapauksessa tämän lapun puuttuminen aiheuttaa viiden prosentin leikkauksen ympäristötukeen. Pakkohan siinä sitten on vain yrittää kaivella kaikki vähänkin originaalilta kalskahtavat jutut ja raapustaa paperille.

Vaikka tarkistin kaiken sataan kertaan, enkä löytänyt puutteita, niin kuitenkin mahanpohjassa kaihersi inhottava tunne siitä, että jotain on pielessä, enemmän tai vähemmän... ja sitten tulee SANKTIO! Sana, joka saa sydämen jyskyttämään ja mahan sekaisin... Melkein pahempi kuin "nurkan taa ja kuula kalloon"...

Aamulla peittelin meikkivoiteella rankan yön jälkiä silmien alusissa ja iloisesti hymyillen otin yhdeksän aikaan valvojat vastaan. He olivat myös iloisia ja ystävällisiä... Eu-aikojen alussa tuntui joskus, että Gestapo saapui, kun tarkastajat karauttivat paikalle tummat lasit silmillä ja naama peruslukemilla. Aikoivat ilmeisesti puristaa meistä rikollisista ja huijareista totuuden irti... Niihin aikoihin muistan lehtien palstoilla olleen juttua maajussista, joka uhkaili tarkastajia aseen kanssa, mitä en oikeastaan hirveästi ihmetellyt... Valvojien asenteen muutoksesta olen päätellyt, että heidän koulutuksessaan panostetaan nykyään kenties myös asiakaspalveluun.

Toinen valvojista jopa tunnisti Neiti Karvapään bouvieriksi! Olin hieman ihmeissäni, sillä rotu ei kamalan yleinen ole, eikä Neidin trimmikään tällä hetkellä ihan kohdillaan. Täytyy myöntää, että mielessä käväisi ajatus "asiakasrekisteristä", jossa lukee; "Tilalla koira, BOUVIER, MUISTA KOMMENTOIDA! EMÄNTÄ TYKKÄÄ"... Taidan olla hieman skeptinen... ;)

Eilisen iltapäivän ja tämän päivän valvojat kiertelivät peltolohkoja. Vanhempi Poika oli eilen mukana joissakin kohteissa ja minä tänään aamupäivällä rantalaitumella. Lähes kaikki tuntui näillä näkymin olevan kunnossa. Ainoastaan erään ison ojan varren suojakaista oli osalta matkaa liian kapea, nähtäväksi nyt sitten jää mikä rangaistus siitäkin tulee... =O Ja pinta-aloja aikoivat laskea toimistotyönä... niitä samoja, joita on digitoitu, mitattu ja laskettu näiden vuosien aikana jo noin kuusisataa kertaa... Olemme siis edelleen kauhusta kankeana.. =O =O =O =O

Kaikesta huolimatta pihalla on puuhasteltu ja tulosta saatu aikaan! Mutta vieläkin siellä on järjetön määrä hommaa! Alan jo epäillä, että kaiken kuntoon saattamisessa menee talveen saakka...


Jasmike aloittelee kukintaansa, lumipalloheidet lopettelevat;Poimulehti on erittäin kaunis;Puutarhurin pikku apulaisella on multaa nenän päällä;

5 kommenttia:

Marge kirjoitti...

;D Tosi hauskasti kirjoitettu juttu!!! Nauratti, mutta samalla oikein hengästyi, kauhea paperisota!!!! Minä inhoan tuollaisia töitä...;D
Kummallista pinta-ala laskemista, jota pitää noin monta kertaa laskea ja tarkistaa...;) Voi tuota byrokratiaa...
Toivottavasti kaikki meni hyvin!!
Jaksamisia ja kesä se on ensi kesänäkin, jos meinaa jää töitä odottamaan, sillain lohdutan itseänikin joskus...;D

Rouva Nordman kirjoitti...

En ole koskaan ajatellut, että nuo tarkastukset ovat noin tiukkoja, Olipa mielenkiintoinen kirjoitus!

Vekarus kirjoitti...

No, teillähän on vauhtia riittänyt. Pidetään peukkuja lopputuloksen suhteen!

Sinä kun tunnet nuo kukat, niin eikös tuo jasmike ole sama kuin se jota minä kutsuin jasmiiniksi omassa blogissani eli sekin siis olisi jasmike?

Pellon pientareella kirjoitti...

Voi kauhia... Ihan tuntui ahdistus täällä asti. Tosi ikävää, jos maanviljelivät sitten tuhoavat perinnemaisemaa ja -kohteita, kun tarkoitus on juuri päinvastoin :(. Minulle soitti virkailija verovirastosta, ja hän EI ollut saanut koulutusta asiakaspalvelusta. Pitää selvittää auton ajokilometrejä ja kirjanpidon poistoja. Pelottaa, jos alkavat tehdä tarkempia tarkastuksia, varmaan jotain löytyisi, vaikka ei tahallaan mitään väärin teekään. No, ei tässä varmaan mitään. Iloitaan vaan kesästä ja auringosta ja kukista :).

Jantiina kirjoitti...

Marge; Kiitos! Pakko ottaa huumorin kannalta välillä, muuten taitaa pönttö alkaa sauhuta... ;) Itse kyllä tykkään paperitöistä, alunperin niihin olen kouluttautunutkin, mutta nämä tuntuvat joskus hieman työläiltä..

Katilein; Mukava, kun piipahdit lukemaan! :) Viljelijöille on tullut aikamoinen paperisota eu:n myötä ja yhtä iso hermopaine sen takia myös..

Vekarus; Kiitos! :) Jasmike on "virallinen" nimike, mutta usein sitä sanotaan myös jasmiiniksi. Varsinainen jasmiini ei Suomessa menesty ulkona, sitä kasvatetaan ruukkukasvina sisällä. Itsellänikin on ollut joskus, kukkien tuoksu on aika voimakas.

Pellon pientareella; Olen samaa mieltä! Ei varmaan mitenkään yleistä ole, mutta olen kuullut tapauksia...

Toisinaan virastoissa törmää työntekijöihin, jotka tuntuvat olevan väärällä alalla tai sitten vain on huono päivä... mikä kyllä sekään ei saisi näkyä asiakkaalle. Toivottavasti veroviraston kanssa kaikki menee hyvin! Se on myös eräs instanssi, joka aiheuttaa hengenahdistusta... Virhe voi tulla, vaikka parhaansa yrittää..

Auringonpaistetta teille kaikille! :)