keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Tulihan se kesä!

Pari yötä sitten oli pakkasta ja auton tuulilasissakin jäätä! Ja nyt on ihan oikea kesä!! Kun on lämmintä ja aurinko paistaa, hymyilee koko maailma! Toivottavasti tämä on jo pysyvää ainakin parin seuraavan kuukauden ajan.

Puutarhapuolella on tapahtunut edistystä. Vuosi sitten keväällä puretun rakennuksen paikalle sain heti purkutyön jälkeen monta kauhallista multaa ja siihen oli tarkoitus istuttaa "jotain"... Se "jotain" ei kesän aikana oikein selkiytynyt ja kutsumattomat vieraat valtasivat alan. Loppukesästä siinä rehotti melkoinen lajitelma rikkaruohoja. Perkasin paikan ja istutin muutaman ruusuntaimen entisen kanalan kohdalle. Muu osa jäi edelleen oman onnensa varaan. Arvata saattaa minkä näköinen viidakko siinä vielä viime viikolla oli! Mutta nyt paikka on melkein kokonaan puhdistettu. Olen vääntänyt talikolla ja repinyt rönsyleinikkiä, ohdaketta, nokkosta, voikukkaa... Ja jo on kumma, jos tämä läntti vielä pääsee ruohottumaan!! Ennen juhannusta istutan siihen taimet ja katan sen niin etteivät rikkaruohot siihen enää ikinä luikertele!! Muutenkin olen vannonut istuttavani tämän kesän aikana kaikki ne taimet, jotka ovat viettäneet talvensa kellarissa... mikä yhden, mikä useamman... Minut kielestä hirtettäköön, jos vielä jonkun taimen joudun ensi syksynä kellariin kiikuttamaan!

Ajatus hiekkaviljelystä kasvimaa-puolella on kiehtonut monta vuotta. Ajatus ei vain ole yltänyt toteutusasteelle... Nyt on vakaa aikomus saada naputeltua vanhoista lankuista kehikko ja siihen raekooltaan 0-10 mm hiekkaa / soraa n. 50-60 cm:n kerros. Hiekkapenkkiin eivät rikkaruohot pesi ainakaan moneen vuoteen ja se parantaa tällaisen boheemin viljelijän mahdollisuuksia saada kesän aikana muutama salaatinlehti tai porkkana. Vuosiin en ole kylvänyt kasvimaalle yhtään mitään, itse asiassa minulla ei ole edes ollut kasvimaata. Aikaisemmin äiti tai joku muu oli kitkemässä ja sain kerätä ihan mukavia satoja. Jossakin vaiheessa kitkijät kaikkosivat, ja kun menin heinäkuussa etsiskelemään herneitäni ja porkkanarivejäni, löysin vain jauhosavikkaa, valvattia ja juolaheinää. Hiekkaviljeltyjä kasveja lannoitetaan ruohosilpulla tai esim. nokkosvedellä. Ruohosilpun on oltava todella hienoa, että ravinteet irtoavat siitä ja se täytyy kastella heti levityksen jälkeen.

Nyt on siis tiedossa timpurintöitä ja puutarhahommia! Pakkohan ne on toteuttaa, kun on tänne tullut asiasta lörpöteltyä...Pionit kukkivat...


Hepat pääsivät jo kesälaitumille..


7 kommenttia:

Kati kirjoitti...

No ei kyllä kesälle tunnu, jos uimavesiä aattelee. Lähdettiin äsken uimaan ja minäkin päätin heittää turkin. Polvia myöten pääsin, kun tuntui että ripsetkin on jo jäässä. Isot likat ja Silja jo uivat ihan reippaasti. Nätisti kukkii pioni, ihana. Töissä on kaksi päivää oltu ja väsyttää armottomasti, selkäkin alkaa taas kipeytyä kunnolla. Vielä kun viikonlopun yli jaksaisi tavalla toisella, niin helpottaisi jonkin verran, siis kun juhlastressi on ohi...

Jantiina kirjoitti...

Ei minuakaan vielä uimaan saisi!!! Eikä saa koko kesänä... :) kun en edes osaa kunnolla.. Melkoisia sissejä ne teidän tytöt!

Toivottavasti jaksoit viikonlopun hässäkät!

tia kirjoitti...

On se kumma kuinka nuo rikkaruohot jylläävät, sinulla ollut aikamoinen urakka.
Ihania nuo pionit ja hepat, vallan mainioita kuvia.

Jantiina kirjoitti...

Kiitos Tia! :) Rikkaruohoja vastaan saa näköjään taistella jatkuvasti... Onneksi joskus kuitenkin on se hetki, kun saa vain nauttia kesästä!

Ninnu kirjoitti...

Ihanan onnellisen näköisiä heppoja! Tässä myös eräs, joka on tosi surkea uimari... en ole vielä uinut, mutta ehkä sitten jossain vaiheessa kesää rannanmyönteisesti ja pari metriä kerralla... :-)

Oikein mukavaa juhannusta!

tia kirjoitti...

Hyvää juhannusta sinne kaikille.

Jantiina kirjoitti...

Ninnu; Olin lapsena uimakoulussakin, mutta ei siitä mitään tullut... Mukavaa viikkoa!

Tia; Juhannus meni kaiken kiireen keskellä, mukavaa viikkoa sinulle myös!